trajectòria
discografia
components
agenda
notícies
retalls de premsa
àlbum fotogràfic
contactes
multimèdia
blog
enllaços

CAPONNAM neix a Barcelona l'any 1995, d'entre un grup d'amics universitaris, amb l'objectiu de sonar cançons populars i tradicionals d'arreu dels Països Catalans. Després de tres anys d'experiències damunt dels escenaris de les Illes i el Principat, CAPONNAM decideix gravar el seu primer disc titulat Mar enllà  («Ona Digital», 1998), síntesi de gusts i referents diversos. En paraules de l'escriptor Sebastià Moranta: «CAPONNAM ofereix en aquest disc, fruit sucós dels seus primers anys, un aplec que vol ser alhora confirmació del camí traçat i un estímul perquè gaudim de la música tradicional sense reserves». En aquest treball, compten amb la col·laboració de Tomeu Penya. I obtenen dues nominacions als Premis Enderrock(Barcelona), en quedar seleccionats, entre els cinc finalistes, en les categories de «Millor disc del 98» i «Millor cançó del 98» —per «Cor d'illot»—.

Davant de tan bona acollida, el grup es retira temporalment dels escenaris per preparar el seu segon enregistrament, Roda el món i torna al Born («Blau/Discmedi», 2001). Jaume Gomila Saura, vocalista del grup, resumeix la nova proposta en els termes següents: «CAPONNAM convida, en aquesta ocasió, a fer un itinerari per les diverses melodies i geografies del planeta: partint, certament, del background popular i tradicional, abordam, de manera decidida, la composició pròpia, l'exploració de nous estils —llatí, pop, country, mediterrani o folk— i, fins i tot, la versió d'algun clàssic de la música beat. El disc és, doncs, resultat de la fusió de sis personalitats artístiques força singulars, que queden amalgamades per mitjà d'una instrumentació i uns arranjaments cada cop més ambiciosos i menys convencionals.»

Després d'una extensa i completa campanya de promoció, amb actuacions arreu del Principat i les Illes, el grup torna a davallar dels escenaris, aquesta vegada per a una reestructuració dels seus membres. Establert ara a Mallorca, CAPONNAM reprèn amb empenta i il·lusió el camí, amb una sonoritat renovellada i amb la preparació del seu tercer àlbum.

Al mes d’octubre de 2004 el grup publica el seu tercer treball discogràfic, A l’illa d’Utopia («Blau/Discmedi», 2004). En aquest cas, també s'envolten de coneguts intèrprets, com ara Joan Bibiloni, Carles Belda (Pomada), Marisa Rojas o Bernat Cabot (Música Nostra). En paraules de Jaume Gomila Saura: «Aquest treball parla de la transformació, no només del grup —que, tot i mantenir la seva essència, ha incorporat nous components i ha trobat un so diferencial—, sinó també i sobretot de les Illes. Esforç d'evolució artística i compromís amb la realitat que ens envolta.»

L’any 2005, desè aniversari del grup, es converteix en una fita fructífera i rellevant per a la història de CAPONNAM. Es realitza una gira per teatres i sales, tant de Mallorca com de Catalunya, per tal de presentar, amb un original espectacle, el tercer disc, el qual aconsegueix una excel·lent acceptació per part de la crítica; un fet que quedà palès en ser seleccionats per al programa «Artistas en Ruta», que organitza la «Societat d’Artistes Intèrprets i Executants d’Espanya» (AIE), d’àmbit estatal, que el portà a realitzar concerts a Andalusia, Extremadura, País Basc i Galícia. A més a més, s’encarregà al grup una inèdita producció per al reconegut festival «Cançons a la Mediterrània», que estrenen a Palma de Mallorca el 15 de juliol, amb el títol «Al forc dels dies» i amb la participació de vuit músics col·laboradors. I, finalment, CAPONNAM és convidat a d’altres festivals de reconegut prestigi, com ara el del Castell de Peralada o el del Castell Jalpí d’Arenys, a Catalunya.

Al mes d’octubre de 2007, CAPONNAM publica el seu quart treball discogràfic, Al forc dels dies(CAPONNAM, Blau/Discmedi, 2007). Aquest disc respon a tres objectius programàtics de CAPONNAM: el compromís amb la investigació musicològica, la relació indestriable entre l’ètica i l’estètica i una presentació audiovisual que agrupa disciplines artístiques diverses. Al forc dels dies  vol ser un viatge de fusió per les diferents músiques del món, partint de la identitat mediterrània. Aquesta travessia té el seu origen a les Illes i, per tant, el repertori original que inclou l’àlbum respon, d’una banda, a la personalitat i instrumentació del grup i, de l’altra, a un seguit de lletres manllevades de poetes catalans contemporanis, la majoria baleàrics, que, amb el seu do de la paraula, amb la seva veu, plasmen la identitat col·lectiva. L’objectiu de la proposta és amalgamar aquests elements que els resulten tan propers, amb d’altres, més llunyans: melodies, harmonies i ritmes pertanyents a d’altres cultures dels cinc continents. Per tal d’assolir els sons desitjats, enriquir la instrumentació i optimitzar la interpretació d’una cançó forana, CAPONNAM s’envolta de col·laboradors, professionals del mitjà afins a les seves idees artístiques, arribant a participar en l’enregistrament més d’una vintena de músics, de procedència molt diversa.

Després de l’èxit de crítica del disc i de la presentació en directe del mateix, CAPONNAM inicia una gira de concerts arreu dels territoris de parla catalana i estableix contactes per sortides fora de l’àmbit català.

 

Trajectòria per a descarregar